Op weg naar duurzaam maritiem transport | 2 Mers Seas Zeeën

Op weg naar duurzaam maritiem transport

Vous êtes ici
2021_12_23_qualify-final-event.jpg

23/12/2021

Project

Op weg naar duurzaam maritiem transport

Achtergrond

De maritieme wereld staat voor grote uitdagingen: klimaatverandering, de oproep tot decarbonisatie en meer aandacht voor duurzaamheid. Een manier om het brandstofverbruik te verminderen is het verlagen van het gewicht van primaire maritieme structuren. De ontwikkeling van duurzame, lichte ontwerpen die grote belastingen onder extreme omstandigheden aankunnen, zonder daarbij afbreuk te doen aan de veiligheid, bieden uitkomst. 

De scheepbouwindustrie heeft de toepassing van gelijmde hybride verbindingen in primaire structuren onderzocht, maar er ontbreken momenteel de nodige richtlijnen voor certificering en ontwerp hiervan.

Doel van het project

Gefinancierd door het INTERREG 2 Seas Mers Zeeën programma, heeft de afgelopen vier jaar een multidisciplinair en internationaal team aan het QUALIFY-project gewerkt. Doel was om bestaande technologische barrières weg te nemen die momenteel een brede toepassing verhinderen binnen de sector van hybride verbindingen (staal op composiet). De combinatie van expertise en capaciteiten van universiteiten, industrie en certificeringsinstanties, en de beschikbaarheid van een unieke testinfrastructuur, zorgde voor optimale voorwaarden om de hoofddoelen van het project te realiseren: de formulering van richtlijnen voor certificering en een betrouwbare inspectie- en onderhoudstechnologie waardoor de integratie  van hybride verbindingen in toekomstige ontwerpen mogelijk wordt.

QUALIFY eindbijeenkomst

Op dinsdag 23 november 2021 vond de QUALIFY eindbijeenkomst plaats. De QUALIFY video vat de resultaten van het project bondig samen.

Conclusie

De richtlijnen voor certificering van hybride verbindingen in primaire constructies effent de weg naar een duurzame maritieme sector. De toepassing van deze verbindingen leidt tot een vermindering van het brandstofverbruik tot 7% en een aanzienlijke verlaging van schadelijke uitstoot. Bovendien wordt de stabiliteit van de constructie verbeterd en de veiligheid tijdens het productieproces verhoogd. Daarnaast vermindert de behoefte aan onderhoud.

De volgende partijen waren betrokken bij het project:  

  • Management & coördinatie: Materials innovation institute (NL)
  • Universiteiten: Cambridge University (UK), Technical University of Delft (NL), Ghent University (BE)
  • Industrie: DAMEN (NL), BAE Systems (UK), Parkwind (BE), Com&Sens (BE), Sirris (BE), LM Wind Power (NL)
  • Certificering: Lloyd’s Register (UK), Bureau Veritas (FR)